Masové plátky s pórkovou krustou

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na 4 porce:

  • 4 plátky masa po cca 120 g (libové vepřové, krůtí nebo kuřecí)
  • 1 malý pórek
  • špetka mletého pepře
  • 1 žloutek
  • 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • sůl
  • olej na opékání

Postup:

Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Očištěný pórek nakrájíme na drobné čtverečky. V pánvi rozehřejeme máslo a pórek na něm asi 3 minuty podusíme.

Žloutek smícháme s hořčicí a touto směsí potřeme z jedné strany připravené plátky masa. Na potřenou stranu navršíme podušený pórek, trochu ho k masu přitiskneme a povrch poprášíme hladkou moukou. V pánvi rozehřejeme olej a připravené plátky masa v něm opečeme.

Nejprve opékáme stranu s pórkem. Asi po pěti minutách maso obrátíme a opékáme i z druhé strany také 5 minut.

Doporučená příloha: vařené, pečené nebo šťouchané brambory, zeleninové saláty.

Celková doba přípravy je cca 25 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.