Masové kuličky na smetaně
Nepřeberné množství pokrmů z mletého masa jistě rozšíří i ten dnešní. Jeho příprava není náročná a poměrně rychlá. Chutná jak dospělým, tak dětem.
Suroviny na 6 porcí:
600 g mletého vepřového masa z plecka
1 cibule
70 g slaniny
100 g strouhanky
polovinu hrnku mléka
80 g másla
1 menší svazek pažitky
1 lžíce hladké mouky
200 ml masového vývaru
250 ml kysané smetany
citrónová šťáva
mletý pepř
sůl
worcesterská omáčka
Postup:
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme najemno nakrájenou pažitku, nastrouhanou cibuli a na malé kostičky nakrájenou a rozškvařenou slaninu, spolu s mlékem navlhčenou strouhankou. Směs dobře promícháme.
Vytvoříme kuličky o průměru přibližně 3 cm, které klademe do pekáče, který jsme předem silně vymastili máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C cca 20 minut.
Upečené kuličky vyjmeme a přendáme do jiné nádoby. Máslo z opečených kuliček zasypeme moukou, podlijeme vývarem a kysanou smetanou. Dobře promícháme a povaříme.
Na závěr ochutíme citrónovou šťávou a worcesterskou omáčkou. Podle chuti dosolíme, přecedíme na kuličky a ještě malou chvilku podusíme.
Vhodnou přílohou je dušená rýže, těstoviny, kynuté knedlíky.
Punc tomuto pokrmu dodá brusinkový kompot.
Celková doba přípravy masových kuliček na smetaně podle tohoto receptu trvá přibližně 1 hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka