Masové knedlíčky s růžičkovou kapustou
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
500 g čerstvé nebo mražené růžičkové kapusty
500 g mletého masa ( ½ vepřové a ½ hovězí)
1 rohlík
1 vejce
1 cibule
50 g másla
40 g hladké mouky
petrželka, muškátový oříšek, mletý pepř, sůl
Postup:
Očištěné kapustičky povaříme v osolené vodě. Čerstvé cca 15 minut, mražené 10 minut. Mleté maso smícháme s namočeným a vymačkaným rohlíkem, jemně nakrájenou cibulí a petrželkou, osolíme, opepříme. Přidáme syrové vejce a dobře promícháme.
Z masové hmoty tvoříme malé knedlíčky o průměru cca 4 cm, které na mírném ohni vaříme ve vývaru z kapustiček cca 10 - 15 minut. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou postupně podléváme chladným vývarem z kapustiček a masových knedlíčků. Vývaru přiléváme tolik, aby vznikla jemná hustší omáčka.
Okořeníme mletým muškátovým oříškem a mletým pepřem, podle chuti dosolíme. Do omáčky vložíme vařené kapustičky s masovými knedlíčky a prohřejeme. Před podáváním posypeme najemno nakrájenou petrželkou.
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
Celková doba přípravy: cca 1 hodina.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.