Máslový řízek
K tomuto receptu bych chtěla podotknout, že je třeba kořenit s citem, žádné koření nesmí být dominantní. Máslový řízek má mít opravdu máslovou chuť, kterou podtrhuje čerstvé máslo ve šťávě. Koření u tohoto pokrmu jen decentně doplňuje chuť a vůni másla.
Suroviny na 4–6 porcí:
500 g předního telecího masa
30 g másla
1 vejce
3 housky nebo rohlíky
3 lžíce oleje
citrónová kůra
mletý pepř
muškátový květ
hladká mouka
mléko
vývar
Postup:
V mléce namočené pečivo a očištěné maso jemně umeleme. Přidáme vejce, sůl, mletý pepř, muškátový květ, kůru z chemicky neošetřeného citrónu a dobře promícháme. Z připravené hmoty tvoříme placičky, které na jedné straně obalíme v hladké mouce.
Do pekáče s rozehřátým olejem naskládáme řízky pomoučenou stranou dolů a pečeme v troubě při cca 170 °C. Během pečení řízky obrátíme a pečeme i po druhé straně.
Hotové je vyjmeme, tuk zaprášíme trochou mouky, slabě osmažíme a zalijeme vývarem. Vaříme do zhoustnutí. Do hotové šťávy nakonec přidáme čerstvé máslo.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách a zeleninové saláty.
Celková doba přípravy tohoto receptu je přibližně 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka