Makové řezy

Maková semena jsou především významným zdrojem vápníku, kterého obsahují dokonce daleko více než mléko nebo sýry. Jsou proto velmi důležitá při udržování zdraví našich kostí a zubů, pomáhají předcházet osteoporóze a zubnímu kazu.

Pozitivně působí také na svalovou a nervovou soustavu, kde napomáhají například ke zlepšení naší paměti.

Suroviny na těsto:

2 vejce
2 žloutky
1 kelímek moučkového cukru
1 kelímek mléka
1 kelímek oleje
2 kelímky hladké mouky
2 kelímky mletého máku 1 prášek do pečiva
sníh ze dvou bílků

Suroviny na krém:

300 ml mléka
3 lžíce hrubé mouky
150 g másla
150 g moučkového cukru

Suroviny na zvlhčení:

50 ml rumu
50 ml vody

Suroviny na polevu:

100 g čokolády na vaření
50 g ztuženého tuku

Postup:

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, postup je stejný jako u bábovky. Upečeme na plechu s vyšším okrajem, předem vymazaným tukem a vysypaným hrubou moukou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 180° C cca 20 minut.

Vychladlé zvlhčíme zředěným rumem, potřeme krémem a polijeme čokoládou.

Krém připravíme tak, že z mléka a mouky uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout. Cukr s máslem našleháme do pěny a vmícháme kaši.

Na polevu si připravíme vodní lázeň, ve které rozehřejeme čokoládu se ztuženým tukem.

Celková doba přípravy je přibližně 2 hodiny.