Makové řezy
Maková semena jsou především významným zdrojem vápníku, kterého obsahují dokonce daleko více než mléko nebo sýry. Jsou proto velmi důležitá při udržování zdraví našich kostí a zubů, pomáhají předcházet osteoporóze a zubnímu kazu.
Pozitivně působí také na svalovou a nervovou soustavu, kde napomáhají například ke zlepšení naší paměti.
Suroviny na těsto:
2 vejce
2 žloutky
1 kelímek moučkového cukru
1 kelímek mléka
1 kelímek oleje
2 kelímky hladké mouky
2 kelímky mletého máku 1 prášek do pečiva
sníh ze dvou bílků
Suroviny na krém:
300 ml mléka
3 lžíce hrubé mouky
150 g másla
150 g moučkového cukru
Suroviny na zvlhčení:
50 ml rumu
50 ml vody
Suroviny na polevu:
100 g čokolády na vaření
50 g ztuženého tuku
Postup:
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, postup je stejný jako u bábovky. Upečeme na plechu s vyšším okrajem, předem vymazaným tukem a vysypaným hrubou moukou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 180° C cca 20 minut.
Vychladlé zvlhčíme zředěným rumem, potřeme krémem a polijeme čokoládou.
Krém připravíme tak, že z mléka a mouky uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout. Cukr s máslem našleháme do pěny a vmícháme kaši.
Na polevu si připravíme vodní lázeň, ve které rozehřejeme čokoládu se ztuženým tukem.
Celková doba přípravy je přibližně 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.