Linecké pečivo
(originální recept z rakouská kuchyně)podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 270 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 3 žloutky
Suroviny na potření:
- 1 bílek
Suroviny na posypání:
- 70 g hrubého krystalu
- 70 g oloupaných a nahrubo nakrájených mandlí
Suroviny na slepení:
- 200 g malinové marmelády
Postup:
Do proseté mouky přidáme změklé máslo, cukr, žloutky a vypracujeme těsto, které necháme v chladu nejméně 1 hodinu odpočinout.
Potom na vále poprášeném moukou z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 3-5 cm. Polovinu koleček potřeme bílkem a posypeme cukrem a mandlemi. Ve středně teplé troubě pečeme 10-15 minut.
Upečená vychladlá kolečka slepujeme tak, že spodní hladké kolečko potřeme marmeládou a přiklopíme kolečkem posypaným.
Poznámka:
Z tohoto těsta lze připravit větší koláčky v průměru cca 8 cm. V tom případě má vrchní koláček vykrojený otvor, kterým je vidět marmeláda.
Můžeme připravovat i různé tvary cukroví, rozmanité náplně a polevy.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.