Linecké pečivo

(originální recept z rakouská kuchyně)podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 270 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 3 žloutky

Suroviny na potření:

  • 1 bílek

Suroviny na posypání:

  • 70 g hrubého krystalu
  • 70 g oloupaných a nahrubo nakrájených mandlí

Suroviny na slepení:

  • 200 g malinové marmelády

Postup:

Do proseté mouky přidáme změklé máslo, cukr, žloutky a vypracujeme těsto, které necháme v chladu nejméně 1 hodinu odpočinout.

Potom na vále poprášeném moukou z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru 3-5 cm. Polovinu koleček potřeme bílkem a posypeme cukrem a mandlemi. Ve středně teplé troubě pečeme 10-15 minut.

Upečená vychladlá kolečka slepujeme tak, že spodní hladké kolečko potřeme marmeládou a přiklopíme kolečkem posypaným.

Poznámka:
Z tohoto těsta lze připravit větší koláčky v průměru cca 8 cm. V tom případě má vrchní koláček vykrojený otvor, kterým je vidět marmeláda.

Můžeme připravovat i různé tvary cukroví, rozmanité náplně a polevy.