Lehký moučník s jablečným pyré a ostružinami
V období, kdy dozrála jablka, jistě oceníme méně tradiční moučník, než jsou záviny a koláče. Lehký piškot v kombinaci s jemným, neslazeným jablečným pyré a lahodnou šlehačkou, podtržené pikantními ostružinami, to je harmonický akord chutí.
Suroviny na korpus:
6 vajec
180 jemného moučkového cukru
240 g polohrubé mouky
2 lžíce rumu
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání
Suroviny na pyré:
750 g oloupaných jablek
1 vanilkový cukr
bílé víno na podlití
hrst rozinek
1 lžíce čerstvého másla
250 g čerstvých nebo mražených ostružin
200 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy korpusu:
Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Aby žloutky nezaschly, pokapeme je rumem.
Z bílků připravíme tuhý sníh, do kterého po částech zašleháme cukr.
Do dobře vyšlehaného sněhu zlehka vmícháme žloutky i s rumem. Do této hmoty velmi zlehka a po částech vmícháme mouku.
Těsto vlijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy nebo pekáče a ve středně vyhřáté troubě pečeme při 160° C cca 45 minut.
Vychladlý korpus nakrájíme na porce, pocukrujeme a ke každé porci přidáme část pyré, ozdobíme ušlehanou šlehačkou a posypeme ostružinami.
Celková doba přípravy je 90 minut.
Příprava pyré:
Oloupaná a jádřinců zbavené jablka nakrájíme na čtvrtiny nebo osminky, vložíme do nádoby, podlijeme malým množstvím bílého vína, zasypeme vanilkovým cukrem a pod pokličkou rozdusíme. Poté stáhneme z tepelného zdroje, přidáme máslo a metlou rozšleháme na jemné pyré.
Celková doba přípravy je přibližně 25 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.