Kyselka a židovské brambory
Prastarý recept na osvěžující, zdravou a lahodnou polévku. Spolu s bramborami vydá za dobrý oběd. Změna jídelníčku neuškodí!
Polévka kyselka
- 1 litr kyselého mléka
- 200 ml smetany
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička kmínu, sůl
Kyselé mléko přivedeme k varu, přidáme kmín a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku. Osolíme, krátce povaříme a servírujeme s židovskými bramborami.
Židovské brambory
- 1200 g brambor
- 150 - 200 g husích škvarků
- 1 lžíce husího sádla
- 2 velké cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce majoránky, sůl
- celerová nať nebo libeček
Oloupané a omyté brambory uvaříme s kmínem a celerovou natí nebo libečkem doměkka. V pekáči nebo kastrolu rozehřejeme sádlo, přidáme škvarky a nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Do tohoto základu přidáme uvařené scezené brambory, prolisovaný česnek a majoránku. Je-li třeba, dosolíme. Zamícháme a několik minut prohřejeme.
Židovské brambory podáváme jako přílohu k zelnici, kyselce nebo jako samostatný pokrm.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka