Kynuté těsto vhodné pro přípravu sladkých i slaných koláčů a jiných dobrot

Kvalitu tohoto těsta ocení každý. Nejenom, že jde o báječné těsto, které se vždycky povede, ale jeho příprava je tak snadná, že zdomácní téměř v každé rodině. Navíc je velice variabilní. Stačí si zapamatovat pár uvedených surovin a náš jídelníček je rázem obohacen o spoustu rozmanitých pokrmů. Stačí jen zapojit fantazii.

Suroviny na 1 velkou pizzu, nebo 6–8 středně velkých koláčů:

1 hrnek bílého jogurtu
½ hrnku oleje
10 g sušeného droždí
1 lžička soli
1 lžíce cukru
3 hrnky hladké mouky
(množství cukru a soli lze měnit podle toho, jestli budete připravovat sladké či slané pečivo)

Postup:

Jogurt smícháme s olejem, solí a cukrem. Postupně hmotu přidáváme do mouky promíchané s droždím. Na teplém místě necháme cca 30 minut odpočívat. Z tohoto těsta lze připravit pizzu (uvedené množství stačí na celý plech), sladké koláčky, buchtičky či rohlíčky s různými náplněmi. Těsto je vláčné a výborně se s ním pracuje.

Celková doba přípravy kynutého těsta podle tohoto receptu je cca 2 hodiny, včetně kynutí.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.