Květákový nákyp
Takto připravený květák je velice lahodný, navíc je jeho příprava snadná. Můžeme ho konzumovat teplý, ale dobře chutná i studený, třeba jen s kouskem chleba. Stejným způsobem můžeme upravit i brokolici nebo směs mražené zeleniny, jejíž složení si vybereme podle své chuti. Zeleninový nákyp podle níže uvedeného receptu je vhodný i pro vegetariány.
V případě, že by někomu chybělo maso, může přidat najemno nakrájenou šunku nebo uzené maso, slaninu či jinou uzeninu. Za zkoušku stojí i to, když hotový horký nákyp ještě posypeme nastrouhaným ementálem.
Suroviny na 4-6 porcí:
1 květák střední velikosti
5 vajec
2-3 hrsti strouhanky
1/2 pórku
mletý pepř
sůl
petrželka
sádlo nebo máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče
Postup:
Očištěný květák vložíme do vařící osolené vody a uvaříme ho téměř doměkka. Okapaný a vychladlý květák rozebereme na drobné růžičky, košťál nakrájíme na menší kousky a vše dáme do mísy.
Přidáme prosetou strouhanku, 4 žloutky, 1 celé vejce a na tenká kolečka nakrájený očištěný a omytý pór. Osolíme, opepříme a vše spojíme dohromady. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ze 4 bílků.
Do pekáče nebo zapékací mísy, vymazané sádlem či máslem a vysypané strouhankou, rozestřeme připravenou směs.
Květákový nákyp pečeme v předehřáté troubě 30-40 minut při 180° C.
Upečený nákyp nechám trochu prochladnout a pak ho rozdělíme na porce, posypeme nakrájenou petrželkou a podáváme.
Doporučená příloha: brambory v různých úpravách, zeleninové saláty.
Celková doba přípravy je 1 hodina.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka