Kuřecí paprikáš
Oblíbený pokrm slovenské kuchyně, který má zajisté kořeny v Maďarsku.
Suroviny na 6 porcí:
1 kg kuřecích horních stehen
2 cibule
1 lžíce sádla
1 mrkev
1 malý plátek celeru
1 lžíce mleté papriky
2 stroužky česneku
špetka majoránky
2 bobkové listy
2 červené papriky
1 pálivá zelená paprika nebo 1 feferonka
1 vyzrálé rajče
mletý pepř
sůl
250 ml smetany a 1lžíce hladké mouky (na zahuštění)
Postup:
Cibuli nakrájíme na kostičky a na rozpáleném tuku ji osmažíme, spolu s nakrájenou mrkví a celerem. Posypeme mletou sladkou paprikou, promícháme a podlijeme malým množstvím vody. Přidáme utřený česnek, mletý pepř, majoránku, sůl a bobkové listy. Vložíme porce kuřete a podlijeme vodou, aby bylo kuře ponořeno. Pod poklicí dusíme.
Když je maso téměř měkké, přidáme nakrájené rajče i papriku a dodusíme doměkka. Na závěr zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku a krátce povaříme.
Vhodnou přílohou jsou moučné halušky nebo pečivo.
Celková doba přípravy tohoto receptu vám potrvá přibližně 1 hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.