Kuře nadivoko
Velmi rychlá a vynikající úprava kuřecího masa. Naložené maso můžeme mít v ledničce i několik dnů a podle potřeby odebíráme potřebné množství a úprava jídla pak už opravdu trvá jen pár minut. V tomto případě jde o „minutku“ v pravém slova smyslu.
Suroviny na 4–6 porcí:
4 plátky kuřecích prsíček
1 cibule
1 polévková lžíce oleje
2 kávové lžičky bramborového škrobu
1 malá plechovka sterilovaných žampiónů
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
4 kuličky celého pepře
2 jalovčinky
1/2 kávové lžičky sušeného tymiánu
1 kelímek (200 ml) šlehačky
4 polévkové lžíce brusinkové marmelády
2 polévkové lžíce oleje na opékání
Postup:
Kuřecí maso otřeme vlhkým ubrouskem, trochu ho naklepeme a nakrájíme přes vlákno na nudličky silné asi 1 cm. Dáme ho do mísy, osolíme, pokapeme olejem, přidáme všechno koření, na kolečka nakrájenou cibuli, škrob, dobře promícháme a dáme na hodinu do chladničky, aby se maso proleželo.
Na pánvi rozehřejeme olej a připravené maso v něm za stálého míchání opečeme. Asi po pěti minutách přidáme na plátky nakrájené sterilované žampióny a společně podusíme asi pět minut. Pak odstraníme koření, vše zalijeme šlehačkou a velmi krátce, asi dvě minuty, povaříme.
Na závěr přidáme brusinkovou marmeládu, promícháme a dále již nevaříme.
S přílohou si v tomto případě nebudeme lámat hlavu. Ke kuřeti po myslivecku totiž nejlépe chutná dušená rýže.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá přibližně 1,5, a to včetně doby potřebné k proležení masa
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.