Krůtí maso se sýrem
Kdo by se v parném létě příliš dlouho zdržoval zdlouhavým vařením, viďte. Ale jíst se musí. Připravte si opravdu rychlý oběd, který je navíc lahodný. Jemná chuť krůtího masa je zvýrazněna plísňovým sýrem a smetana tomuto pokrmu dodá hebkost a jakousi „sametovost.“ Krůtí maso můžeme s klidným svědomím nahradit masem kuřecím nebo i králičím. Doba přípravy se nebude příliš lišit.
Suroviny na čtyři porce:
500 g krůtího masa bez kůže (prsa, stehno)
100 g sýra s modrou plísní
50 ml sladké smetany
mletý pepř
1 lžíce worcesterské omáčky
petrželka
citrón
1 lžíce oleje
vývar nebo voda na podlití
sůl
Postup:
Krůtí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na nudličky.
V nádobě rozehřejeme olej a zprudka na něm maso ze všech stran orestujeme. Pak osolíme, opepříme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme do měkka, tj. cca 7–10 minut.
K měkkému masu přidáme nastrouhaný sýr a promícháme. Jakmile se sýr rozpustí, přilijeme smetanu, ochutíme worcesterskou omáčkou a již jen prohřejeme.
Porce zdobíme petrželovou natí a plátky citrónu.
Celková doba přípravy nezabere víc než 20–25 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.