Křimické knedlíky
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 2 - 4 porce:
- 200 g prorostlého uzeného bůčku nebo tlustého od šunky
- 2 – 3 housky (nejlépe 1 den staré)
- 300 g kysaného zelí
- 2 vejce
- 150 – 200 ml kysané smetany
- cca 2 hrsti hrubé mouky nebo dětské krupičky
- petrželka, sůl
Postup:
Housky nakrájíme na kostičky a v mírně teplé troubě je necháme oschnout. Uzený bůček nebo tlusté od šunky též nakrájíme na drobnější kostičky a na pánvi osmahneme do růžova. Vše dáme do mísy, přidáme najemno nakrájené kysané zelí, předem dobře vymačkané, nakrájenou petrželku, osolíme a zalijeme smetanou, do které jsme rozšlehali vejce. Vše pečlivě promícháme, ale nehněteme, aby zůstala zachovaná mozaika. Zahustíme hrubou moukou nebo dětskou krupičkou. Množství mouky se řídí velikostí vajec a šťavnatostí zelí. Těsto by mělo být měkké, ale pevné.
Mokrýma rukama tvoříme malé kulaté knedlíky o průměru cca 4 –5 cm.
V osolené vařící vodě vaříme zhruba 10 minut.
Knedlíky podáváme jako hlavní chod polité na másle nebo sádle osmaženou strouhankou nebo rozpálenými škvarky či polité sádlem. Jsou však také výbornou přílohou k vařenému nebo pečenému uzenému masu.
Celková doba přípravy cca 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.