Králík s černou omáčkou
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
1 ½ kg naporcovaného králičího masa
70 g uzené slaniny
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
vývar z králičích kostí a odřezků
150 g másla
1–2 citróny
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhaného perníku
2 lžíce švestkových povidel
divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř a jalovčinky)
30 g rozinek
30 g oloupaných mandlí
2 dl červeného vína
50 g vypeckovaných sušených švestek
ocet podle chuti
mletý pepř
sůl
Postup:
Odblaněného králíka naporcujeme na cca 10 dílů. Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme společně s částí cukru na polovině másla do světlehnědého zabarvení. Pak do zeleninového základu vložíme porce králičího masa, které jsme prošpikovali klínky slaniny, osolili a opepřili. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, trochu octa, podlijeme vývarem a pod poklicí dusíme doměkka.
Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme a odložíme na teplé místo. Omáčku zahustíme zásmažkou připravenou z druhé části másla a hladké mouky. Dobře promícháme, přidáme strouhaný perník, divoké koření, povidla a za častého míchání zvolna vaříme nejméně 1 hodinu.
Během vaření podléváme červeným vínem.
Dobře provařenou omáčku dosolíme, podle chuti přidáme cukr a citrónovou šťávu a přes síto ji propasírujeme. Na závěr do omáčky přidáme rozinky, nakrájené na plátky a spařené sušené švestky a oloupané na nudličky nakrájené mandle. Podáváme tak, že porce králičího masa přelijeme omáčkou a jako přílohu volíme houskové knedlíky.
Chceme-li připravit omáčku samostatně, vynecháme maso, ostatní postup je stejný.
Celková doba přípravy: cca 2 hodiny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka