Knedlíky s hlávkovým zelím
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
- 300 g hlávkového zelí
- 2 vejce
- 400 – 500 g hrubé mouky (podle šťavnatosti zelí)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička kmínu
- sůl
Postup:
Hlávkové zelí nakrájíme na hrubší nudličky, osolíme, okmínujeme a promačkáme, aby zelí pustilo šťávu. Přidáme mouku, promíchanou s práškem do pečiva, vejce a vypracujeme těsto, které musí být měkčí, ale nikoliv řídké. Pod ubrouskem ho necháme 20 minut odpočinout.
Mokrýma rukama tvoříme z těsta kulaté knedlíčky o průměru cca 8 cm. Vaříme v páře nebo ve slané vodě cca 15 minut. Uvařené knedlíky rozkrojíme na poloviny nebo čtvrtiny.
Zelné knedlíky podáváme jako přílohu k pečeným masům, některým omáčkám, gulášům apod.
Samostatně můžeme podávat polité rozpálenými škvarky nebo slaninou se saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny.
Celková doba přípravy 45 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.