Kapr na černo
Podle receptu Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
2 kg vykuchaného kapra
300 g kořenové zeleniny
1 cibule
150 g másla
1 lžíce cukru
1 - 2 citróny
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhaného perníku
2 lžíce švestkových povidel
divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř)
30 g rozinek
30 g oloupaných mandlí
2 dl červeného vína
50 g vypeckovaných sušených švestek
ocet podle chuti
Postup:
Očištěného, vykuchaného, opláchnutého kapra rozdělíme na dvě poloviny, které nakrájíme na celkem cca 10 dílů. Porce ryby vložíme do osolené vařící vody a zvolna vaříme asi 12 minut. Uvařenou rybu opatrně vyjmeme z vody a odložíme.
Očištěnou a opláchnutou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme společně s částí cukru na polovině másla do světle hnědého zabarvení. Pak do zeleninového základu přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, trochu octa, přilijeme scezený vývar z ryby a zahustíme zásmažkou, připravenou z druhé části másla a hladké mouky. Dobře promícháme, přidáme strouhaný perník, divoké koření, povidla a za častého míchání vaříme nejméně 1 hodinu. Během vaření podléváme červeným vínem.
Dobře provařenou omáčku dosolíme, podle chuti přidáme cukr a citrónovou šťávu a přes síto ji propasírujeme. Na závěr do omáčky vložíme namočené rozinky a sušené švestky, makrájené na plátky a spařené, na nudličky nakrájené mandle. Podáváme tak, že porce kapra přelijeme omáčkou.
Nejvhodnější přílohou jsou kynuté knedlíky. Celková doba přípravy: cca 2 hodiny. Z uvedených surovin uvaříte 8 porcí.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.