Jemná rajčatová omáčka z protlaku
Tahle omáčka by se dala nazvat třeba také „rajskou vzpomínkou“ na maminčinu či babiččinu kuchyni. Je velmi oblíbená jak u dětí, tak dospělých. Poslední dobou se v některých domácnostech příliš nevaří, prý pro delší dobu přípravy. Ale dnešní recept dokazuje, že tomu tak není, že i „klasika“ české kuchyně se zvládne rychle.
- 50 g másla
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 2 lžíce strouhaného perníku (konzumní perník)
- 1 menší cibule
- 150 g rajčatového protlaku
- citrón
- cukr
- špetka tymiánu
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- špetka mletého badyánu
- kousek celé skořice
- sůl
- 750 ml hovězího vývaru
- 250 ml sladké smetany
Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Za stálého míchání postupně přiléváme prochladlý vývar a přivedeme k varu. Pak přidáme protlak, nastrouhaný perník, všechno koření, cukr, sůl a dobře promícháme. Přiklopíme poklicí a cca 15 minut provaříme. Hotovou omáčku procedíme, podle chuti okyselíme citrónovou šťávou, dosladíme či dosolíme a zalijeme smetanou. Přivedeme k varu a dále již nevaříme.
Podáváme ji k vařenému hovězímu masu, drůbeži nebo k plněným paprikám. Doporučená příloha: kynutý, houskový nebo jemný knedlík, dušená rýže, těstoviny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka