Hovězí závitky v pikantní omáčce
Podle Mirky Kuntzmannové
Suroviny:
4 plátky zadního hovězího masa po cca 120 g
1 cibule
4 plátky šunky
hořčice
kapary
1 lžička barevného pepře
worcesterská omáčka
1 bobkový list
1 lžíce hladké mouky
sůl
3 lžíce oleje
vývar na podlévání
Postup:
Plátky masa naklepeme, potřeme olejem a v chladu necháme alespoň jednu hodinu uležet. Potom je osolíme, potřeme hořčicí, poklademe plátky šunky, pevně svineme, spíchneme jehlami nebo párátky a obalíme v mouce.
Na rozpáleném oleji opečeme. Pak přidáme najemno nakrájenou cibuli, bobkový list, podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí a dusíme. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vývarem.
Měkké maso vyjmeme a odstraníme jehly nebo párátka. Omáčku přecedíme, přidáme do ní najemno pokrájené kapary, worcesterskou omáčku a celý pepř. Ještě krátce povaříme. Podáváme spolu se závitky, dušenou rýží, bramborovou kaší nebo s žemlovým nákypem. Vhodným doplňkem jsou saláty z čerstvé zeleniny.
Celková doba přípravy: cca 2 hodiny (bez doby potřebné k uležení).
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.