Hovězí maso na česneku
Pokrm se připravuje výhradně z kvalitního masa. Silnou a plnou chuť neředíme větším množstvím vývaru nebo vody, ale ponecháme ho menší množství. Nejde tedy o omáčku, ale o sos.
- 600 g zadního hovězího masa
- 50 g uzené slaniny
- 3 cibule
- 2 lžíce sádla
- 1 větší palička česneku
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- mletý pepř, sůl
- vývar na podlévání
Nejprve si připravíme máslo, které utřeme s moukou a uděláme z něj několik kuliček. Hovězí maso otřeme vlhkou utěrkou. Přes vlákno nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme utřeným nebo prolisovaným česnekem. V kastrolu rozpálíme sádlo, dozlatova v něm orestujeme najemno nakrájenou cibuli a slaninu. Do tohoto základu vložíme připravené maso, z obou stran ho opečeme a poté podlijeme horkým vývarem. Přiklopíme poklicí a dusíme. Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme. Měkké maso vyjmeme a odložíme na teplé místo.
Šťávu vysmahneme a vložíme do ní kuličky másla. Když se máslo rozpustí, přilijeme vývar do požadované hustoty. Zvolna provaříme ještě cca 20 minut. Šťávy neděláme příliš mnoho. Musí být silná, neředěná. Nejde o omáčku, ale jen o sos.
Vhodnou přílohou jsou bramborové knedlíky, podle chuti i dušená rýže, vařené brambory nebo jen chléb a saláty z čerstvé zeleniny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.