Hovězí líčka na červeném víně
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
1–1,2 kg hovězích líček
¼ středně velkého celeru
2 mrkve
1 kořen petržele
70 g slaniny
3 lžíce oleje
2 lžíce másla
2 cibule
1 snítka rozmarýnu
300 ml kvalitního červeného vína
500 ml zeleninového nebo masového vývaru
mletý pepř
sůl
Postup:
Očištěná líčka omyjeme, osušíme a prudce je ze všech stran opečeme v rozpáleném oleji. Opečené maso vyjmeme a do oleje dáme nadrobno nakrájenou slaninu. Jakmile se slanina „vylije“, přidáme máslo a očištěnou na plátky nakrájenou zeleninu, včetně cibule. Restujeme tak dlouho, dokud zelenina nezačne hnědnout.
Pak přidáme rozmarýn, vložíme zpět opečené maso, které jsme mezitím osolili a opepřili, zalijeme vínem a částí vývaru. Pod poklicí pomalu dusíme. Během dušení maso obracíme, mícháme a podle potřeby doléváme vývar.
Měkké maso vyjmeme, zeleninu propasírujeme a podle potřeby naředíme vývarem. Nezahušťujeme, neboť propasírované zelenina pokrm zahustí dostatečně.
Podáváme s bramborovo-celerovým pyré nebo šťouchanými bramborami.
Celková doba přípravy je cca 2,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka