Horácovy sušenky od Vladimíra Horáka chutnají jako cukroví. Jsou plné čokolády a oříšků
Jako když si dáte opravdu poctivě naplněný čokoládový croissant. Lehce rozteklou čokoládu objímá sušenkové máslové těsto, které připomíná linecké. Je to dokonalá kombinace, kterou nám upekl Vladimír Horák z Nové Paky.
- Na 32 sušenek:
- 200 g hladké mouky
- 100 g vlašských ořechů
- 5 g jedlé sody
- 3 g soli
- 100 g másla
- 50 g medu
- 1 větší vejce
- 100 g třtinového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 25 g kokosového másla
- 3 ml rumové esence
- 100 g mléčné čokolády
- 100 g bílé čokolády
Postup
V míse smícháme hladkou mouku, sůl, jedlou sodu a vlašské ořechy nasekané na středně hrubo.
Máslo rozpustíme (v mikrovlnné troubě), a po zchladnutí k němu přidáme kokosové máslo, med, třtinový a vanilkový cukr, žloutek a trochu rumové esence. Všechno promícháme do jednolité hladké kaše.
Můžeme nechat zatuhnout v lednici. Máslo nesmí téct.
Zatuhlou kašovitou směs zapracujeme rukou do moučné směsi. Vznikne drobenka, kterou scelíme bílkem vyšlehaným do sněhu. Finální těsto musí být tuhé.
Důležité je, aby sníh zůstal částečně mezi těstem. A to je proto, že pak vzniknou mezírky mezi těstem v té sušence.
Na konec přisypeme na větší kusy nalámanou čokoládu, kterou do těsta lehce zapracujeme rukou. Musí to bát opravdu větší kousky.
Stěrkou rozprostřeme těsto po obvodu mísy a necháme znovu na pět minut v lednici zatuhnout. Potom tvarujeme kuličky o průměru 2 až 3 centimetry a klademe je v rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. Pečením se zploští.
Pečeme v troubě na 175 °C na horkovzduch po dobu 10 až 12 minut.
Vladimír Horák
Recept pochází od jeho nevlastního strýčka z Ameriky. Vladimír ho trochu předělal. Udělal z něj máslovou sušenku připomínající české cukroví. Kousky čokolády zůstanou téměř neporušené, a tím pádem nám neobarví těsto.
Během pečení jsme si užili i hru na velký buben, na který Vladimír hraje se svou kapelou. A přejeme také vše dobré celé rodině, která se zanedlouho rozroste o jednoho člena.