Dopřejte si luxusní vejce do skla ke snídani. Základem je vejce na hniličku
Způsobů, jak upravit vajíčka, jsou desítky. Zastřená, ztracená či pošírovaná vejce, Benedikt či vejce do skla, vejce natvrdo, naměkko či nahniličku…
Jak si poradit s vejcem do skla? Zeptali jsme se předsedy Východočeské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Františka Rybky. Výživovou hodnotu vajec zdůraznila výživová specialistka Martina Dvořáková.
Vajíčka by rozhodně neměla chybět v jídelníčku. „Vejce je skutečně superpotravina. Využitelnost bílkoviny je téměř stoprocentní, což je jedinečné. Žloutek je zase bohatý na vitamíny rozpustné v tucích, tedy A, D, E, K. Navíc vejce obsahuje lecitin, který je důležitý pro paměť a koncentraci i ve vyšším věku. Bioaktivní látka cholin udržuje správnou činnost nervové soustavy,“ vyzdvihuje hodnotu vajec Martina Dvořáková.
Vejce do skla jednoduše doma
Jak vejce upravit? Současným trendem je zajít si na dobrou snídani. Za hezky naaranžovaná vejce do skla utratíte nemalou částku. Nebo si je můžete celkem jednoduše udělat doma. Jak na to?
„Je to v podstatě vejce uvařené nahniličku vyjmuté ze skořápky, rozkrojené a naaranžované ve skleněné misce. Osolíte, opepříte, dříve se dával na povrch strouhaný křen. Dnes se zdobí pažitkou nebo jinou zelenou bylinkou. Vejce ve skle, to byla oblíbená snídaně prezidenta Masaryka,“ připomíná čerstvý majitel Zlaté medaile Magdaleny Dobromily Rettigové František Rybka.
A proč se říká jedné z vaječných úprav vejce na hniličku? Jazykovědkyně Dagmar Magincová vysvětluje toto slovní spojení takto: „Hnilička je odrůda hrušky, která dozrála do měkkosti až kašovitosti. Je to odvozeno od slova hnít, které úplně původně znamenalo rozpadat se na kousky. No a vejce nahniličku je nazvané podle konzistence té hrušky. Ani ne úplně naměkko, ani ne úplně natvrdo. Prostě nahniličku, někde se také říká nahniličko,“ vysvětluje Dagmar Magincová.
Vyndejte vejce z lednice včas
Pokud chcete vařit vejce natvrdo, naměkko nebo nahniličku, vyndejte je pár hodin před samotnou přípravou z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Vejce se po uvaření snadněji loupou a hlavně si můžete přesně odměřit dobu varu.
Vejce by měla být zcela ponořená. A aby skořápka nepopraskala, a vejce se poté dobře loupala, přidejte do vody lžičku octa a soli, vložte do vroucí vody a začněte stopovat. Po uplynutí dané doby ihned ochlaďte proudem studené vody.
„Natvrdo vařte vejce osm až deset minut. Tento čas je nejlepší na přípravu vajíček do bramborového salátu. Naměkko jsou to tři, maximálně čtyři minuty. Žloutek je mírně tekutý a bílek mírně sražený. Na hniličku doporučuji pět, maximálně sedm minut varu,“ upřesňuje šéfkuchař František Rybka. Záleží samozřejmě na velikosti vajíčka.