Hlávkové zelí na smetaně s vepřovou plecí
Hlávkové zelí, známe zejména v dušené úpravě, se podává velmi často, spolu s knedlíky, jako příloha k pečenému vepřovému masu. Dnešní recept nabízí úplně odlišnou úpravu, šetrnou a poměrně rychlou. Věřím, že bude vítanou změnou v našem jídelníčku. Hlávkové zelí je totiž zásobárnou vitamínů a minerálních látek.
Suroviny 4–6 porcí:
1 hlávka zelí o hmotnosti cca 1 kg
500 g vepřové plece
1 cibule
1 menší svazek saturejky
1 lžička kmínu
1 polévková lžíce sádla
1 polévková lžíce oleje
50 g hladké mouky
1–2 stroužky česneku
mletý pepř
ocet
sůl
Postup:
Maso vložíme do hrnce, osolíme, zalijeme vodou a pomalu vaříme cca 15 minut.
Potom přidáme na nudličky nakrájené hlávkové zelí, kmín, saturejku a vše uvaříme do měkka. Dbáme však na to, aby se zelí nerozvařilo, ale zůstalo křupavé.
Měkké maso vyjmeme, saturejku odstraníme a zelí zahustíme cibulovou jíškou. Opepříme, přidáme utřený česnek, ochutíme octem a dobře provaříme.
Nakonec vmícháme kysanou smetanu. Podáváme obložené plátky vařeného plecka.
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá přibližně1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka