Havajské steaky s ovocnou jehlou

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

8 plátků krůtích nebo kuřecích prsou po cca 100 g
4 plátky čerstvého nebo kompotovaného ananasu
4 plátky z pomeranče - kolečka
olej na smažení

Suroviny na marinádu:

1 lžíce olivového oleje
1 lžička chilli
1 lžička mletého pepře
1 lžíce worcesterské omáčky
sůl

Suroviny na ovocnou jehlu:

1 plátek čerstvého nebo kompotovaného ananasu
100 hroznového vína
100 sušených švestek
50 ml brandy
1 lžíce másla

Postup:

Sušené švestky opláchneme a dobře okapané dáme do mísy. Zalijeme je brandy a necháme je nabobtnat.

Maso lehce naklepeme a přelijeme marinádou, připravenou smícháním všech uvedených surovin. V chladničce necháme nejméně jednu hodinu proležet.

V pánvi rozehřejeme olej a z obou stran v něm dozlatova opečeme marinované maso. V jiné nádobě na másle krátce podusíme plátky ananasu a pomeranče. Mezi dva opečené plátky masa vložíme podušený plátek pomeranče, navrch položíme podušený ananas.

Vše propíchneme jehlou, na kterou jsme střídavě napíchali bobule hroznového vína, kousky ananasu a marinované švestky. Smícháme výpek z masa, šťávu z podušeného ovoce a zbytek marinády ze švestek, prohřejeme a polijeme tím jednotlivé porce.

Příloha: dušená rýže

Celková doba přípravy cca 30 minut (bez doby potřebné k marinování)

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.