Hamburská pečeně
Tradiční a oblíbená úprava vepřové kýty nikde nezklame, naopak vždy potěší. Chceme-li mít pokrm svátečnější, zalijeme šťávu smetanou. Pak v tom případě je jako příloha nejvhodnější knedlík. Někdy se do omáčky mohou přidat kapary nebo najemno nakrájená kyselá okurka.
Suroviny na pečeni:
750 g vepřové kýty
40 g másla
1 cibule
100 g kořenové zeleniny
1 lžíce hladké mouky
sůl
Surovina na nálev:
250 ml bílého vína
120 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
5 zrnek pepře
5 zrnek nového koření
1 větší bobkový list
1 lžička sušeného tymiánu
Postup:
Vepřovou kýtu vcelku zbavíme sádla, mírně ji naklepeme a vložíme do těsné skleněné nebo porcelánové nádoby.
Víno svaříme s očištěnou kořenovou zeleninou nakrájenou na kolečka, cibulí a kořením. Prochladlé nalijeme na kýtu, přiklopíme a v chladu necháme 1-2 dny proležet. Během této doby maso v nálevu několikrát obracíme, aby bylo stejnoměrně proleželé.
Na másle usmažíme čerstvou, najemno nakrájenou zeleninu a cibuli. Naložené maso vyndáme z nálevu, osušíme, osolíme, vložíme na usmaženou zeleninu a dusíme. Po chvíli podlijeme vínem, ve kterém bylo maso naložené a podle potřeby horkou vodou a opět dusíme.
Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na porce. Šťávu zaprášíme moukou, povaříme, procedíme a nalijeme na nakrájené maso.
Vhodnou přílohou jsou vařené těstoviny, noky nebo knedlíky.
Celková doba přípravy je přibližně 2 hodiny, bez doby potřebné k naložení masa
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.