Hamburská pečeně

Tradiční a oblíbená úprava vepřové kýty nikde nezklame, naopak vždy potěší. Chceme-li mít pokrm svátečnější, zalijeme šťávu smetanou. Pak v tom případě je jako příloha nejvhodnější knedlík. Někdy se do omáčky mohou přidat kapary nebo najemno nakrájená kyselá okurka.

Suroviny na pečeni:

750 g vepřové kýty
40 g másla
1 cibule
100 g kořenové zeleniny
1 lžíce hladké mouky
sůl

Surovina na nálev:

250 ml bílého vína
120 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
5 zrnek pepře
5 zrnek nového koření
1 větší bobkový list
1 lžička sušeného tymiánu

Postup:

Vepřovou kýtu vcelku zbavíme sádla, mírně ji naklepeme a vložíme do těsné skleněné nebo porcelánové nádoby.

Víno svaříme s očištěnou kořenovou zeleninou nakrájenou na kolečka, cibulí a kořením. Prochladlé nalijeme na kýtu, přiklopíme a v chladu necháme 1-2 dny proležet. Během této doby maso v nálevu několikrát obracíme, aby bylo stejnoměrně proleželé.

Na másle usmažíme čerstvou, najemno nakrájenou zeleninu a cibuli. Naložené maso vyndáme z nálevu, osušíme, osolíme, vložíme na usmaženou zeleninu a dusíme. Po chvíli podlijeme vínem, ve kterém bylo maso naložené a podle potřeby horkou vodou a opět dusíme.

Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na porce. Šťávu zaprášíme moukou, povaříme, procedíme a nalijeme na nakrájené maso.

Vhodnou přílohou jsou vařené těstoviny, noky nebo knedlíky.

Celková doba přípravy je přibližně 2 hodiny, bez doby potřebné k naložení masa