Gratinované plněné žampióny
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 3-4 porce:
- 12 středně velkých čerstvých žampiónů
- 0,5 l masového vývaru (možno připravit z kostky)
- 100 g šunky (libové vařené uzené maso)
- 1 jarní cibulka
- 1 vejce
- 1 lžíce másla
- petrželka
- mletý pepř
- sůl
- 300 ml kysané smetany
- 150 g tvrdého sýra
Postup:
Z očištěných žampiónů odkrojíme třeň. Kloboučky sloupneme, nožem nebo lžičkou trochu vydlabeme a 2 minuty je povaříme ve vývaru.
Cibulku i s natí, třeň a vydlabanou část hub najemno nakrájíme. V rendlíku rozpustíme máslo a zpěníme na něm cibulku. Přidáme nakrájené části hub a
5 minut podusíme. Pak odstavíme z tepelného zdroje. Osolíme, opepříme, přidáme najemno nakrájenou šunku nebo maso, syrové vejce, nakrájenou petrželku a promícháme. Touto směsí naplníme okapané kloboučky žampiónů. Na dno vymaštěné zapékací misky nebo pekáče naskládáme naplněné žampióny a přelijeme je smetanou, rozmíchanou s nastrouhaným tvrdým sýrem. Ve vyhřáté troubě zapékáme při 170°C cca 20 minut.
Příloha: vařené brambory, bramborová kaše, pečivo, čerstvá zelenina
Poznámka:
V případě, že máme k dispozici čerstvé hřibovité houby, můžeme je naplnit jako žampióny. Úspěch je též zaručen.
Pozor, konzumujeme jen takové houby, které dokonale známe!
Celková doba přípravy je 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.