Cukrářské koláče s borůvkami
Výhodou tohoto těsta je, že nekyne a koláče z něho jsou k nepoznání od složitějších a náročnějších těst. Recept na toto těsto má Mirka Kuntzmanová po své pratetě, vynikající kuchařce, na jejíž recepty prý nezapomene do konce života.
Suroviny:
Na těsto:
300 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
40 g droždí
1 kypřicí prášek do pečiva
60 g vlahého másla
1 žloutek
cca 150 ml mléka
sůl
Na náplň:
1 kg borůvek
máslová drobenka
250 ml husté kysané smetany
tuk na vymazání plechu
1 vejce na potření
Postup:
Droždí třeme s cukrem tak dlouho, až se rozpustí. Poté přidáme trochu vlažného mléka a několik lžic mouky, promícháme a kvásek necháme nakynout. Do mísy prosejeme mouku, kterou dobře promícháme s kypřicím práškem. Přidáme vykynutý kvásek, žloutek, vlahé máslo, zbytek mléka, osolíme a vypracujeme těsto. Necháme asi 10 minut odpočinout a potom ho rozdělíme na 4–6 stejných dílků a z každého vypracujeme bochánek.
Na mírně pomaštěném plechu z každého bochánku prsty vytvarujeme koláč. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Koláče vyplníme přebranými borůvkami a posypeme je máslovou drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170 °C cca 25 minut. Upečené koláče pocukrujeme. Před podáváním je pokapeme hustou smetanou.
Poznámka: Máme-li k dispozici menší množství borůvek, můžeme si pomoci tím, že pod ně na koláče natřeme tvarohovou náplň
Celková doba přípravy: cca 2 hodiny
Počet porcí: 4–6 ks
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.