Chřest s máslovou omáčkou
Chřest je výborným a nízkokalorickým zdrojem draslíku. Příznivě ovlivňuje sliznice, zlepšuje imunitu, blahodárně působí na nervovou soustavu a posiluje paměť. Příznivě působí na pleť, vlasy, nehty, klouby, pomáhá spalovat tuky, čistí krev, povzbuzuje hormony, které nám navozují pocit radosti a štěstí, dokáže navodit hluboký spánek a působí též jako afrodisiakum.
- 500 g chřestu
- 100 g nakrájené anglické slaniny
- 1 lžička cukru
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžička másla
- sůl
- na másle osmažená strouhanka
- Na omáčku: 250 ml vývaru z chřestu
- 80 g čerstvého másla
- 45 g hladké mouky
- 50 g oloupaných a nahrubo nasekaných mandlí
- cukr
- citrónová šťáva
- sůl
Chřest omyjeme a odkrojíme dřevnaté konce, tj. 2-4 cm, podle čerstvosti chřestu. Použijeme-li bílý chřest, pečlivě ho oloupeme téměř až po hlavičky. Očištěný chřest svážeme a nastojato vložíme do vroucí osolené vody, do které jsme přidali po lžičce cukru, citrónové šťávy a másla. Vody dáme jen tolik, aby hlavičky chřestu zůstaly nepotopené a vařily se v páře. Podle síly výhonků vaříme 5 – 7 minut. Uvařený chřest ihned ponoříme do studené vody, aby zůstal pěkně bílý. Na plátky anglické slaniny naskládáme uvařené okapané chřestové výhonky, zabalíme a balíčky vložíme pod gril na několik minut, jen co se slanina trochu opeče. Povrch pokrmu posypeme do zlatova na másle osmaženou strouhankou a podlijeme máslovou omáčkou.
Příprava omáčky:
Do rendlíku nalijeme vývar z chřestu a přivedeme k varu. Máslo utřeme s moukou a tím vývar zahustíme. Podle chuti dosolíme, osladíme a můžeme přidat i trochu citrónové šťávy. Krátce povaříme a nakonec do omáčky přidáme nahrubo nasekané oloupané a opražené mandle. Vhodnou přílohou jsou slané palačinky nebo bramborové pyré.
Vodu, ve které jsme vařili chřest, nevyléváme. Část použijeme na přípravu máslové omáčky a také z ní můžeme připravit výtečnou polévku. Lze ji také použít při vaření rýže, kterou posléze využijeme k přípravě rizota.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.