Chlupaté knedlíky – kluzáky z Českomoravské vysočiny
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
- 750 g brambor
- 250 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- sádlo nebo máslo na omaštění
Postup:
Oškrábané brambory najemno nastrouháme a slijeme z nich vodu. Nastrouhané brambory osolíme, přidáme mouku, vejce a zamícháme. Vzniklé těsto by mělo být husté jako na noky. Polévkovou lžíci namočenou v horké vodě vykrajujeme kousky těsta, které zavaříme do vroucí osolené vody. Pomalým varem vaříme cca 10 minut.
Uvařené kluzáky vyjmeme děrovanou naběračkou a omastíme je sádlem nebo máslem. Můžeme je podávat také přelité na kostičky nakrájenou rozpálenou slaninou nebo u posypané usmaženou cibulkou.
Spolu s dušeným kysaným zelím jsou vhodnou přílohou k pečeným masům, k pečené huse či kachně.
Celková doba přípravy 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.