Bramborová tortilla po španělsku

Na bramborovou tortillu existuje řada receptů. Některé používají větší množství tuku, jiné zase více vajec. Pravá španělská tortilla se připravuje tak, že se orestované, téměř měkké brambory ještě horké nasypou do vaječné směsi. Tím, že jsou vařící, rychle se na ně směs nalepí, zůstane na bramborech a nesteče na dno pánve. Mně se však osvědčil tento způsob přípravy.

Tortillu můžeme upravit také na vegetariánský způsob, tím, že vynecháme uzeninu a do vaječné směsi můžeme přidat nastrouhaný sýr. Kromě petrželky lze použít i jiné bylinky, například čerstvý tymián.

Suroviny na dvě porce:

4 středně velké brambory
3 různobarevné papriky
1 středně velká cibule
1-2 stroužky česneku
1/2 pórku
1 lžíce másla
100 g uzeného masa nebo uzeniny
100 g pikantní klobásy
3 vejce
100 ml sladké 12% smetany
mletý pepř
petrželka
sůl

Postup:

Syrové brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky 3-4 mm silné.

Omytý pór, oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na kolečka, uzené maso nebo uzeninu na nudličky.

Na másle orestujeme cibuli, přidáme plátky česneku a nakrájené brambory a pod poklicí chvilku podusíme. Poté přidáme uzené maso nebo uzeninu, případně ještě na špalíčky nakrájenou klobásu, očištěné, omyté a nakrájené papriky, připravený pórek, osolíme, opepříme a dusíme přibližně 5 minut.

Pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozšlehali vejce, mírně osolíme a pod poklicí pečeme tak dlouho až vejce ztuhnou. Můžeme též zapékat v troubě, ale v tom případě bez poklice.

Před podáváním rozdělíme na porce a posypeme nakrájenou petrželkou. Tortilla dobře chutná i studená.

Bramborová tortilla po španělsku

Doporučená příloha: čerstvá nebo sterilovaná zelenina.

Celková doba přípravy je přibližně 1 hodina.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.