Bílé fazole s párkem. Vzpomínka na konzervu
Na konzervu s názvem Trenčianský párok s fazuľou si určitě každý vzpomene. Často nás provázela na cestách a někdy se hodila i doma, když nebyl čas na dlouhé vaření. Vyrábí se stále.
- 400 g bílých suchých fazolí
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- 200 g rajčatového protlaku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- 2 - 4 stroužky česneku
- 1 ½ l masového nebo zeleninového vývaru
- 1 - 2 lžíce hladké mouky
- cukr, mletý pepř, ocet, sůl
- 300 g kvalitních párků nebo šunkové klobásy
Přebrané fazole vypereme a namočíme na několik hodin, nejlépe přes noc, do studené vody. Poté z nich slijeme vodu a uvaříme je do měkka ve vývaru. Měkké necháme na sítu okapat, ale vývar z nich nevyléváme. Dobře uvařené fazole musí být měkké, nikoliv rozvařené.
Na sádle necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli a plátky česneku. Přidáme sladkou i pálivou mletou papriku, mouku a rajčatový protlak. Za stálého míchání přilijeme studený vývar z vařených fazolí a chvíli povaříme. Když omáčka zhoustne, přidáme okapané vařené fazole a na silnější kolečka nakrájené párky nebo klobásy. Silně prohřejeme. Na závěr dochutíme solí, mletým pepřem, cukrem a octem.
Podáváme s chlebem nebo bílým pečivem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.