Alsaská pizza
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 5 lžic vody
- 100 g másla
- sůl
Suroviny na náplň:
- 500 g cibule
- 3 lžíce másla
- 250 ml sladké smetany (šlehačky)
- 2 vejce
- špetka muškátového oříšku
- mletý pepř
- 120 g strouhaného sýra typu ementál
- 150 g slaniny
- sůl
Postup:
Z mouky, soli, vody a másla vypracujeme těsto; dobře prohnětené necháme v chladničce odpočinout. Mezi tím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na tenké lístky. Máslo rozpustíme a podusíme na něm nakrájenou cibuli. Pekáč nebo zapékací mísu vymastíme a vysypeme hrubou moukou.
Těsto vyválíme a přeneseme na pekáč a několikrát ho propícháme vidličkou. Podušenou cibuli rozložíme na těsto, zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce, koření a sůl. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem a poklademe plátky slaniny.
Pečeme cca 45 minut při 200° C.
Teplý koláč nakrájíme na porce a podáváme se zeleninovými saláty.
Celková doba přípravy je 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.