Zelňačka
Každý z nás se někdy dostane do situace, že se o sebe musí postarat sám - i když dosud spoléhal, pokud šlo o jídlo, že mu vždy někdo uvaří. Stravovat se v restauracích je finančně dost náročné, jíst stále jen koupená hotová jídla zase neprospívá příliš našemu zdraví. Nezbývá tedy, než se ke sporáku stoupnout sám nebo sama. Kuchařka pro úplné začátečníky je přesně ta kniha, která by vám tuto situaci mohla zjednodušit. Recepty, které jsme pro vás vybrali jsou klasické, jednoduché a chutné.
Doba přípravy: 45 minut
Suroviny:
1 malá cibule
1 lžíce oleje
2 lžíce kysaného zelí (překrájené a propláchnuté vodou)
3 dl vody
1 brambora
špetka sušených hub (možno vynechat)
½ lžičky soli
kousek klobásy
1 lžička hotové jíšky
2–3 špetky sladké mleté papriky
4 lžíce sladké smetany
Postup:
1. Cibuli pokrájejte nadrobno a osmahněte na 1 lžíci tuku.
2. Přidejte zelí, zalijte vodou a vařte asi 20 minut.
3. Přidejte bramboru pokrájenou na kostičky, sušené houby, sůl a vařte asi 15 minut.
4. Když jsou zelí a brambora měkké, přidejte nakrájenou klobásu a vmíchejte jíšku.
5. Vše zaprašte sladkou paprikou a nechte ještě chvíli povařit.
6. Nakonec polévku zjemněte smetanou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.