Vepřová žebírka s kávovou omáčkou
Dnes připravila šéfredaktorka české mutace gastronomického časopisu La Cucina Italiana Kateřina Reimitzová trochu neobvyklý recept, ve kterém se spojí chuť vepřového masa a kávy, navíc instantní. Vyzkoušejte vepřová žebírka s kávovou omáčkou.
Suroviny:
800 g žlutých brambor
500 g vepřových žeber
100 ml červeného vína
zeleninový vývar
máslo
kukuřičný škrob
instantní káva
čerstvá petrželová nať
extra panenský olivový olej
sůl
Postup:
1. Brambory omyjte a neoloupané uvařte ve slané vodě. Uvařené brambory rozmačkejte, zakápněte olejem, osolte a přimíchejte nasekanou petrželovou nať.
2. Do většího hrnce nalijte olej, rozpalte, přidejte žebírka, přiklopte a zprudka opékejte asi 15 minut. Odstraňte přebytečný tuk, který žebírka zanechají, a přilijte trochu červeného vína. Poté přilijte 1 litr zeleninového vývaru a minimálně 2 hodiny vařte do té doby, než maso změkne.
3. Žebírka z hrnce vyjměte, šťávu zahustěte tak, že přimícháte 5 g ve vodě rozpuštěného kukuřičného škrobu. Jakmile omáčka zhoustne, odstavte, přidejte trochu másla, 5 g instantní kávy a dobře promíchejte.
4. Hotové kotlety přelité kávovou omáčkou podávejte se šťouchanými brambory a petrželovou natí.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.