Vepřová panenka na sherry podle receptu Heleny Rytířové
Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Recepty na jednoduchá a chutná jídla pro vás vybrala ve své knize Kuchařka pro tebe.
Suroviny:
800 g vepřové panenky
3 lžíce másla
1 bobkový list
1/2 lžičky tymiánu
150 ml suchého sherry
250 ml hovězího vývaru
1 pomeranč
2 lžičky škrobové moučky
špetka skořice
sůl a pepř
4 čerstvé fíky
Postup:
1. Očištěné maso nařežte příčně na plátky silné 1,5 cm. Z obou stran maso osolte. Ve velké pánvi rozpusťte máslo a maso na něm opečte po obou stranách dozlatova.
2. Většinu tuku z pánve slijte a přidejte sherry. Vařte asi 1 minutu a zalijte vývarem. Přidejte bobkový list a tymián, přiveďte k varu, oheň stáhněte a přikryjte poklicí.
3. Pomalu vařte asi 30 minut, dokud maso nezměkne. Vepřové maso při příliš rychlém varu na silném ohni může ztvrdnout.
4. Pomeranč důkladně omyjte a okrájejte z kůry několik tenkých proužků. Šťávu vymačkejte do hrnečku a rozmíchejte v ní škrobovou moučku.
5. Měkké maso přendejte z pánve do jiné nádoby a přikryjte alobalem. Šťávu trochu vyvařte, přidejte pomerančovou šťávu se škrobovou moučkou i kůru a za stálého šlehání vařte, dokud omáčka nezhoustne. Vmíchejte špetku skořice, sůl a pepř.
6. Maso vraťte na pánev a nechte ho prohřát.
7. Maso na talíři doplňte rozkrojenými fíky. Jako příloha je nejvhodnější bílá rýže.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.