Vepřová panenka na sherry podle receptu Heleny Rytířové

Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Recepty na jednoduchá a chutná jídla pro vás vybrala ve své knize Kuchařka pro tebe.

Suroviny:

800 g vepřové panenky
3 lžíce másla
1 bobkový list
1/2 lžičky tymiánu
150 ml suchého sherry
250 ml hovězího vývaru
1 pomeranč
2 lžičky škrobové moučky
špetka skořice
sůl a pepř
4 čerstvé fíky

Postup:

1. Očištěné maso nařežte příčně na plátky silné 1,5 cm. Z obou stran maso osolte. Ve velké pánvi rozpusťte máslo a maso na něm opečte po obou stranách dozlatova.

2. Většinu tuku z pánve slijte a přidejte sherry. Vařte asi 1 minutu a zalijte vývarem. Přidejte bobkový list a tymián, přiveďte k varu, oheň stáhněte a přikryjte poklicí.

3. Pomalu vařte asi 30 minut, dokud maso nezměkne. Vepřové maso při příliš rychlém varu na silném ohni může ztvrdnout.

4. Pomeranč důkladně omyjte a okrájejte z kůry několik tenkých proužků. Šťávu vymačkejte do hrnečku a rozmíchejte v ní škrobovou moučku.

5. Měkké maso přendejte z pánve do jiné nádoby a přikryjte alobalem. Šťávu trochu vyvařte, přidejte pomerančovou šťávu se škrobovou moučkou i kůru a za stálého šlehání vařte, dokud omáčka nezhoustne. Vmíchejte špetku skořice, sůl a pepř.

6. Maso vraťte na pánev a nechte ho prohřát.

7. Maso na talíři doplňte rozkrojenými fíky. Jako příloha je nejvhodnější bílá rýže.