Už po pár dnech low carb stravování cítíte změnu, říká jeho propagátorka Monika Dzingelová
Potřeba zhubnout ji dovedla k nízkosacharidovému stravování, vlastní několikaletá zkušenost a studium pak k tomu, že začala pomáhat s jídelníčkem i ostatním. O low carb stravování mluvila ve studiu Rádia Praha Monika Dzingelová.
Studovala gymnázium, zpěv, operní zpěv a herectví, ale osud ji nakonec zavál trochu jiným směrem a stala se překladatelkou. „Udělala jsem si úplně všechny jazykové zkoušky z angličtiny, co existují. Překládám knihy z angličtiny, to je moje vášeň i můj odpočinek a relax.“
Tím ale výčet aktivit Moniky Dzingelové zdaleka nekončí, spolu s manželem má společnost, která organizuje velké hudební události, koncerty, festivaly. Zároveň je vystudovaným funkčním trenérem a k tomu všemu si přidala i zdraví a výživu.
Méně sacharidů, více tuků a bílkovin
Je totiž spoluautorkou programu Hubnu jídlem založeném na nízkosacharidové stravě. Low carb je popisován jako dlouhodobě udržitelný styl stravování se sníženým příjmem sacharidů.
„Je to založené na kvalitních tucích, na kvalitních bílkovinách, což tedy zastupuje jakékoliv maso. A je to založené na zelenině a samozřejmě také vitamíny, minerály, které čerpáme tedy ze zeleniny a z ovoce, pouze z bobulovin. Ze stravy se vynechají veškeré sacharidy jak ve formě obilovin, rýže nebo luštěnin, tak rafinované tuky a průmyslově zpravované potraviny,“ vysvětluje.
Velkou změnu jídelníčku si sama vyzkoušela před pěti lety, kdy přešla na low carb stravování. „Potřebovala jsem shodit nějaká kila, takže jsem do toho šla na sto procent. A už po dvou dnech cítíte změnu, že se něco děje. Po třech dnech už prostě jede fičák a na té vlně se nesu doteď.“
Nízkosacharidová strava prý Monice Dzingelové nepomohla jen s hubnutím. „Jsem asi trošku workoholik, naplňuje a baví mě pracovat a za něčím si jít. Ale potřebujete k tomu tu energii. Z toho důvodu jsem se v tom i našla, protože mi to prostě dodává stabilní energii.“
Jak je to s low carb stravováním a mléčnými výrobky? Pro koho toto stravování není vhodné? Jak udržet tento styl stravování během dovolené nebo návštěv restaurací? A jaké je její nejoblíbenější jídlo? Poslechněte si celý rozhovor.
Související
-
Hubnout neznamená hladovět. Učím lidi projíst se ke štíhlosti, říká nutriční terapeutka Lada Nosková
„Snažím se lidi naučit jíst pravidelně, vyváženě a vlastně jíst všechno. Když se pro to člověk rozhodne, tak je to trvale udržitelné,“ ví ze zkušenosti Lada Nosková.
-
Diabetoložka Hana Krejčí: Špatnou stravu nevyběháte. To byste museli být v pohybu od rána do večera
Hlavním tématem rozhovoru bylo zdravé stravování a zdravý životní styl. Co znamenají pojmy přerušovaný půst nebo nízkosacharidová dieta? I na to odpovídala Hana Krejčí.
-
Kakaové boby jsou superpotravina, ty dobré látky se dají přenést i do čokolády, říká její výrobkyně
Odjakživa milovala čokoládu, dnes ji sama vyrábí a sklízí ocenění. O cestě od kakaového bobu až k tabulce Míšiny čokolády vyprávěla Míša Dohnálková.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.