Tvarohový koláč bez těsta podle receptu Heleny Rytířové
Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Recepty na jednoduchá a chutná jídla pro vás vybrala ve své knize Kuchařka pro tebe.
Suroviny:
250 g polohrubé mouky
120 g krystalového cukru
1/2 prášku do pečiva
Tvarohová směs:
3 polotučné tvarohy (750 g)
120 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce
500 ml mléka (může být část smetany)
1 kg vypeckovaných meruněk (čerstvých švestek nebo 2 velké švestkové kompoty)
200 g másla
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 °C. V míse důkladně promíchejte všechny suroviny na sypkou směs.
2. V jiné míse (v robotu) rozšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem a postupně přidávejte mléko a tvarohy. Šlehejte nejméně 3 minuty, až vznikne hladké těsto.
3. Hluboký plech na pečení vymažte máslem a rovnoměrně posypte dno polovinou sypké směsi. Nejlépe to jde děrovanou lžící.
4. Na sypkou směs nalijte tvarohovou hmotu. Ovoce rozložte pravidelně vedle sebe na tvarohovou hmotu.
5. Povrch ovoce posypte druhou polovinou sypké směsi.
6. Na celý povrch koláče rozložte plátky ztuhlého másla. Koláč pečte asi 45–50 minut. Během pečení zkontrolujte, zda je celý povrch pokrytý rozpuštěným máslem. V případě, že někde zůstala část suché směsi, přidejte kousek másla. Okraje koláče by měly být po upečení zkaramelizované.
7. Po vychladnutí krájejte koláč přímo na plechu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka