Třešňové želé

Všude dozrávají třešně, kdyby vás už omrzelo jíst je samotné, můžete z nich připravit rychlý, lehký a osvěžující dezert. Tip na originální recept má odbornice na raw stravu Wlasta Hlinková.

Suroviny:

2 šálky třešní
kytička máty
šálek datlí
10g řasy agar-agar

Postup:

1. Třešně a datle vypeckujeme a vložíme do mixéru. Přidáme opláchnutou mátu a umixujeme.

2. Agar rozpustíme v 2 dcl studené vody a přivedeme k varu. Ihned přidáme do mixéru a krátce umixujeme s připravenou hmotou.

3. Formičky vypláchneme vodou. Naplníme želé do formiček a dáme do chladu ztuhnout.

4. Před podáváním vyklopíme z formičky a ozdobíme snítkou máty. Řasa agar-agar i třešně jsou velmi bohatým zdrojem železa.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.