Třešňové želé
Všude dozrávají třešně, kdyby vás už omrzelo jíst je samotné, můžete z nich připravit rychlý, lehký a osvěžující dezert. Tip na originální recept má odbornice na raw stravu Wlasta Hlinková.
Suroviny:
2 šálky třešní
kytička máty
šálek datlí
10g řasy agar-agar
Postup:
1. Třešně a datle vypeckujeme a vložíme do mixéru. Přidáme opláchnutou mátu a umixujeme.
2. Agar rozpustíme v 2 dcl studené vody a přivedeme k varu. Ihned přidáme do mixéru a krátce umixujeme s připravenou hmotou.
3. Formičky vypláchneme vodou. Naplníme želé do formiček a dáme do chladu ztuhnout.
4. Před podáváním vyklopíme z formičky a ozdobíme snítkou máty. Řasa agar-agar i třešně jsou velmi bohatým zdrojem železa.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.