Tiramisu
Tiramisu je tradiční italský dezert. Můžete na něj použít hotové piškoty, nebo si jednoduše upéct vlastní, po upečení přibližně centimetr a půl vysoký piškot. Připravit ho můžete do misky, nebo formou dortu. Postup je v obou případech podobný. Recept je z kuchyně Tomáše Chalupského z pražské Pizzerie Veranda.
Suroviny:
Na piškot:
80 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
2 vejce
½ prášku do pečiva
Na krém:
150 g mascarpone
50 g moučkového cukru
Dále:
2 espressa
4 cl Amaretta
čokoláda na vaření
Postup:
1. Piškoty nebo piškot namočte v espresu s Amarettem a klaďte do misky nebo dortové formy.
2. Na ně navrstvěte asi centimetr a půl vysokou vrstvu vyšlehaného mascarpone s cukrem. V případě dortu připravte střídavě tři vrstvy piškotu a dvě mascarpone. Do misky dávkujte podle libosti.
3. Nakonec potřete vrstvou mascarpone a navrch nastrouhejte čokoládu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.