Teplý čočkový salát
Dnes pro vás David Kukla, zakladatel sítě prodejen Sklizeno, připravil chutný teplý luštěninový salát se spoustou zeleniny, kterému neodolají ani zarytí masožravci. Vyhoví i vegetariánům i veganům, a pokud místo bulguru použijete pohanku, bude i bezlepkový.
Suroviny:
150 g čočky Beluga
130 g bulguru
3 lžíce rostlinného oleje
1 menší cuketa nakrájená na kostky
1 červená paprika nakrájená na kostky
1 žlutá paprika nakrájená na kostky
4 stonky řapíkatého celeru nakrájeného nadrobno
1 cibule nakrájená nadrobno
2 stroužky najemno nakrájeného česneku
3 rajčata – rozpůlená a nakrájená na kostičky
tymián a pórek
sůl, pepř
Postup:
1. Nejprve uvařte čočku a bulgur – každé zvlášť, asi v jednom litru vody. Čočku vařte zhruba 20 minut, bulgur asi 10 minut.
2. Dejte rozehřát pánev s olejem. Uvařenou čočku a bulgur sceďte a uložte v jednom prázdném hrnci a přikryjte poklicí.
3. Na pánvi opečte cibuli do sklovata, přidejte česnek a minutu míchejte (česnek by neměl začít hnědnout). Za průběžného míchání přidejte celer a opékejte, dokud trochu nepovolí. Tak to dělejte s každou další přidávanou zeleninou, přidávejte je od nejpevnějšího po nejměkčí. Cuketu a rajčata nechte úplně na konec, mají v sobě hodně vody a je potřeba je uvařit pouze na skus – jinak by byly jako bláto.
4. Když je veškerá zelenina v pánvi a dostatečně opečená, přisypte čočku a bulgur, promíchejte, posypte pórkem a tymiánem a podávejte.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.