Špenátová polévka s cizrnou podle receptu Heleny Rytířové
Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Recepty na jednoduchá a chutná jídla pro vás vybrala ve své knize Kuchařka pro tebe.
Suroviny:
250 g mraženého nasekaného špenátu
2 stroužky česneku
60 g másla
2 lžíce hladké mouky
1 l vody
sůl
bílý mletý pepř
120 ml smetany
250 g cizrny v konzervě
Postup:
1. Špenát nechte téměř rozmrazit.
2. V rozpuštěném másle mírně opražte mouku tak, aby vznikla světlá jíška. Odstavte nádobu z ohně a rozmíchejte jíšku se sklenicí studené vody na hladkou kašičku. Dolijte zbylou vodu, přidejte rozmražený špenát, 2 lžičky soli a přiveďte k varu.
3. Za občasného promíchání vařte polévku na mírném ohni 20 minut.
4. Z konzervy cizrny slijte přes síto nálev.
5. Do uvařené polévky prolisujte oloupané stroužky česneku a přidejte cizrnu. Polévku dosolte, opepřete a zjemněte sladkou smetanou.
6. Na talíři každou porci posypte nastrouhaným parmazánem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.