Špaldový nákyp se špenátem a sýrem žervé
Na víkend pro nás fotografka Hana Major Sládková a její maminka Jana Sládková, autorky Tradiční venkovské kuchařky, připravily špaldový nákyp.
Suroviny:
500 g pšenice špaldy
2 velké hrsti ořechů
450 g mraženého nebo čerstvého špenátu
3 lžíce olivového oleje
1 cibule
sůl
1 balíček sýru žervé nebo Lučina
tuk na vymazání formy
citronový pepř
3 - 5 stroužků česneku
strouhaný tvrdý sýr na posypání
Postup:
1. Špaldu vyperte a přes noc namočte do hrnce s vodou. Druhý den vodu slijte, špaldu orestujte na oleji, zalijte vodou tak, aby byla ponořená, a nechte asi 20 - 25 minut vařit.
2. Ořechy orestujte, čerstvý špenát nakrájejte, z mraženého vymačkejte vodu.
3. Cibuli osmahněte na oleji, přidejte špenát, sůl, pepř a vše společně orestujte.
4. Přidejte žervé, prolisovaný česnek, špaldu a ořechy. Směs dobře promíchejte a přesuňte do vymazané zapékací misky.
5. Pečte asi 20 - 25 minut. Těsně před dopečením posypte strouhaným tvrdým sýrem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.