Slaný cuketový koláč
Z velké úrody cuket letos nemusíte mít obavy. Mladé cukety snadno využijete na skvělý slaný koláč. Chutná dobře za tepla i za studena, a bude mizet tak rychle, že vám nakonec cukety nebudou stačit. Recept připravil zakladatel sítě prodejen Sklizeno David Kukla.
Suroviny:
350 - 400 g nahrubo nastrouhané cukety
300 g hrubé mouky
1/2 prášku na pečení
100 ml rostlinného oleje
3-4 vejce
100 g nakládaných sušených rajčat scezených (olej můžete použít do těsta), nebo suchých spařených horkou vodou
1 červená cibule nakrájená na tenká půlkolečka
několik žampionů nakrájených na plátky
2-3 stroužky rozmačkaného česneku
150 g sýra nakrájeného na kostky (např. balkánský)
100 g nakrájených drobných klobásek
sůl, pepř
nakrájené bylinky - jarní cibulka, pórek, pažitka, bazalka, oregano...
Postup:
1. Cukety rozkrájejte a nastrouhejte. Všechnu zeleninu, sýry a klobásy nakrájejte na kostičky.
2. Troubu dejte předehřát na 180 stupňů. Na plech dejte pečicí papír.
3. Do mísy nasypte mouku, přidejte kypřící prášek, sůl a pepř. Promíchejte, přidejte nastrouhanou cuketu a vejce, znovu promíchejte a nakonec přidejte všechnu nakrájenou náplň, smíchejte v jednu hmotu a tu rovnoměrně rozprostřete na pečicím papírem vystlaný plech. Dejte do trouby a pečte 45 - 55 minut.
4. Nechte trochu vychladnout, rozkrájejte a podávejte.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.