Salátové lasagne
Italské lasagne zná asi každý. Překvapilo by vás ale, kdybychom místo těstovin použili listový salát? Recept na lasagne z listového salátu má pro vás odbornice na raw stravu Wlasta Hlinková.
Suroviny:
šálek bio slunečnicových semínek
šálek semínek bio zlatého lnu
půl malé cibule
3 sušená rajčata
čerstvá bazalka
panenský olivový olej
UME ocet
listový salát
Postup:
1. Slunečnicová i lněná semínka propláchneme a namočíme alespoň na 6 hodin do studené vody. Sušená rajčata namočíme alespoň na 3 hodiny do trošky studené vody.
2. Semínka scedíme, v sítku řádně propláchneme a vložíme do mixéru. Z rajčat slijeme vodu. Přidáme 2 lžíce panenského olivového oleje, lžíci UME octa a rajčata. Umixujeme.
3. Do vzniklé pomazánky vmícháme nasekanou cibuli a bazalku. Kdo má rád ostrou chuť může přidat trošku chilli.
4. Připravíme si listy salátu a střídáme vrstvu pomazánky list salátu, vrstvu pomazánky, list salátu atd. Slunečnicová a lněná semínka jsou hodnotným a dostupným zdrojem zdravých tuků a bílkovin.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.