Rajská omáčka podle receptu Heleny Rytířové
Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Tento týden pro vás máme sedm receptů na jednoduchá a chutná jídla, která pro vás vybrala v knize Kuchařka pro tebe.
Suroviny:
1 kg hovězího masa zadního
1 cibule
1 lžíce soli
80 g másla
40 g hladké mouky (3 lžíce)
500 g Passata di pomodoro (nezahuštěný rajský protlak) nebo 10 rajčat
4 zrnka pepře
2 zrnka nového koření
1 bobkový list
1/2 lžičky tymiánu
60–80 g cukru
150 ml smetany ke šlehání
Suroviny:
1. Očištěné hovězí maso dejte do 1 litru vařící osolené vody spolu s oloupanou cibulí. Vařte 1,5–2 hodiny na mírném ohni, dokud maso nezměkne. To poznáte podle toho, že vidlička jde z masa lehce vytáhnout. Hrnec odstavte z ohně. Uvařené maso vyndejte a zabalte do alobalu, aby neosychalo.
2. V kastrolu se silným dnem rozpusťte máslo, rozmíchejte v něm mouku a odstavte z ohně. Vzniklou jíšku rozřeďte nezahuštěným rajským protlakem a 2–3 naběračkami hovězího vývaru. Rozmíchejte dohladka a vraťte na mírný oheň. Bude-li zapotřebí, zřeďte omáčku ještě dalším vývarem.
3. Do omáčky přidejte všechno koření a povařte ji za stálého míchání 15 minut, až zmizí nepříjemná chuť syrové mouky. Omáčka by měla být dost hustá, protože se ještě zředí smetanou.
4. Omáčku přeceďte do jiné nádoby, zjemněte šlehačkou, dochuťte solí (je-li zapotřebí) a dost velkým množstvím cukru. Množství cukru závisí na chuti použitého protlaku či rajčat.
5. Příliš hustou omáčku rozřeďte vývarem, řídkou zahustěte hotovou světlou jíškou, která se již nemusí dlouho vařit.
6. Před podáváním nakrájejte uvařené maso a prohřejte v rajské omáčce. Omáčku již nevařte.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.