Pórkový krém podle receptu Naší kavárny
Recepty Naší kavárny, která sídlí přímo v centru Thomayerovy nemocnice, jsou jednoduché a svěží.
Přímo v kavárně vás obslouží zaměstnanci z řad rodičů a dalších příbuzných těžce nemocných a dlouhodobě hospitalizovaných pacientů. Jsou to lidé, kteří se rozhodli intenzivně pečovat o své hospitalizované dítě, a to i za cenu ztráty zaměstnání. Právě v Naší kavárně dostali příležitost, jak nezůstat úplně bez prostředků.
Recepty pro nás připravili manažer Naší kavárny Oldřich Široký a ředitelka spolu Lékořice Miroslava Flemrová.
Pórkový krém
Ingredience:
0,5 kg brambor
1-2 pórky (podle velikosti)
1 smetana (může být sladká i kysaná)
15 dkg tvrdého sýra (může být eidam, ale i jiné „chuťově výraznější“ sýry jsou dobré, pak může být sýru méně)
sůl
Postup:
1. Brambory a pórek očistěte, nakrájejte a zalijte vodou, aby byly všechny kousky ponořené. Osolte a uvařte doměkka.
2. Rozmixujte (nejlépe ponorným mixérem) na krém.
3. Krém nařeďte smetanou a ochuťte sýrem.
4. Podávejte s rozpečenou bagetou, můžete přizdobit i něčím zeleným.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.