Pomazánka z česnáčku
Jak udělat pomazánku z česnáčku, nám poradila odbornice na raw stravu Wlasta Hlinková. Zkuste si ji připravit podle jejího receptu.
Suroviny:
šálek semínek zlatého lnu
půl šálku slunečnicových semínek
velká kytice česnáčku
panenský olivový olej
ume ocet
Postup:
1. Lněná a slunečnicová semínka namočte přes noc každá zvlášť do studené vody.
2. V čisté lokalitě nasbírejte česnáček.
3. Semínka řádně propláchněte na sítku a vložte do mixéru. Přidejte 4 lžíce olivového oleje, lžíci ume octa a umixujte dohladka.
4. Česnáček opláchněte, nasekejte nadrobno a vmíchejte do pomazánky.
5. Mažte na plátky cukety, celeru nebo podávejte na listech salátu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.