Polévka z bršlice a česnáčku
Připravit si nevařenou polévku z bylin není žádný problém. Zkuste to podle receptu Wlasty Hlinkové, odbornice na raw stravu. Stačí se projít po louce a najít bršlici a česnáček.
Suroviny:
zralé avokádo
2 dvouhrsti bršlice
velká kytice česnáčku
lžíce slunečnicových semínek
jedna bio mrkev
jeden bio citron
bio panenský olivový olej
sůl
chilli
Postup:
1. Slunečnici večer namočte do studené vody, ráno slijte a propláchněte na sítku. Buď můžete několikrát denně proplachovat, dokud nezačne klíčit, nebo hned použít.
2. V čisté lokalitě nasbírejte bršlici a česnáček, opláchněte a vložte do mixéru.
3. Přidejte dužinu z avokáda, šťávu z jednoho citronu, lžíci olivového oleje, šálek vody a umixujte dohladka.
4. Podle chuti přisolte. Pokud máme rádi ostřejší chuť, přidejte trošku chilli.
5. Před podáváním můžete přihřát na teplotu do 42°C. Ozdobte nastrouhanou mrkví a slunečnicovými semínky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.