Plněné zelí – holubce

Recpty pro tento týden připravuje autorka kuchařky Prostřeno na Podkarpatské Rusi Dagmar Březinová. Ta zná tuto kuchyni od dětství, protože její maminka se na Podkarpatské Rusi narodila.

Suroviny:

1 střední hlávka zelí
0,5 kg vepřového masa
0,5 kg hovězího masa
250 g spařené rýže
1 cibule
půl stroužku česneku
3 dcl kysané smetany
50 g sádla
sůl, pepř, paprika, koření pro mletá masa

Postup:

1. Hlávku zelí ponořte do vroucí osolené a jednou lžící octa okyselené vody. Když se zelí rozpadne na jednotlivé listy, vyjměte a naplňte nádivkou.

Nádivka:

1. Vepřové a hovězí maso umeltee, přidejte orestovanou cibulku, česnek, spařenou rýži, sůl, pepř a koření pro mletá masa podle chuti.

2. Vše důkladně promíchejte a spařené zelné listy naplňte nádivkou. Nádivku do listů zaviňte jako do obálky.

3. Vložte do osolené vody. Na dno hrnce položte pro lepší chuť jeden zelný list.

4. Když je vše měkké, přidejte smetanu, ve které jste rozmíchali trochu mouky, a touto zálivkou holubce polijte. Nechte přejít varem a servírujte. Podávejte s chlebem.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.